Csepeli temető

A Csepeli temető Budapest XXI. kerületének temetője, a sziget észak-nyugati részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

  • Cím: 1212 Budapest, II. Rákóczi F. út 270.
  • Tel.: 06 1 278-5480
  • Temető iroda: 06 1 278-5481
  • Felvételi iroda: 06 1 278-5482; 06 1 278-5485; Fax.: 06 1 278-5483
  • Intendáns: Strobel Márta
  • E-mail: csepelitemeto@btirt.hu
  • Megközelíthető: 38, 138-as autóbusz

 Ügyintézés

A megjelölt időpontokban nyílik lehetősége a különböző temetkezési szolgáltatások megrendelésére (hagyományos koporsós és urnás temetés, hamvak szórása, sírhelyváltás és sírhelyhosszabbítás ill. sírgondozási munkák, kegyeleti kellékek és virágkötészeti termékek megrendelése) egyéni igények alapján.

 

Gépkocsi behajtási rend a temetőlátogatók részére

Gépkocsival a behajtás nem engedélyezett.

 

Csepeli temető története

A Csepel sziget temetkezési múltjáról vajmi keveset tudunk. Utalás van arra, hogy a bronzkorban a csepeli őstemetőknél a holttest bizonyos részeit elégették, majd a félig szenesedett csontokat összegyűjtve egyszerűen elhantolták. A teljes elégetés csak jóval későbbi időszakban következett be, amikor a hamvakat urnába szedték, és a hamvvedreket hantolták el. Ez a temetkezési forma már átvezet a jelenkorba.

A Csepeli temető Budapest XXI kerületének temetője, a sziget ÉNy-i részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A jelenlegi temető helyén a századfordulót követően még virágzó bolgárkertészet volt. A temetőt 1918-ban nyitották meg, de az első temetés csak 1920-ban történt. Az akkor megnyitott temető területét 1989-ben 1,1 hektárral bővítették, így jelenlegi területe 12,4 ha, ami mára már betelt, további bővítésre DK-i irányba van lehetőség. Régen a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. Míg a temetőkert meghitt, falusias hangulatával a helyi település emberéhez közel állhat, ez kevésbé mondható el az úgynevezett modernvonalú ravatalozó épülettömbjéről. Jelenlegi tudomásunk szerint nevezetes sír csupán egy található, a tragikus körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy-é. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

 

A temető térképe letölthető innen.

 

Ravatalozó bemutatása

A Csepeli temetőben korábban a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. A ravatalozókat nemrég teljesen felújíttatta a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (festés, mázolás, elektromos rendszer) az elhasználódott dísztégla burkolatú falazatot exkluzív kék és zöld színű drapériával vonták be. Hetente három alkalommal kedden, szerdán és pénteken tartanak temetéseket a ravatalozókból. A temetési napokon 8 szertartás lebonyolítására van lehetőség. Délelőtti órákban az urnás, délután, pedig a koporsós temetések szertartásai zajlanak. Éves szinten közel 900 temetés előtti szertartást végeznek a temető ravatalozóiból.