Antal Imre

Antal Imre (Hódmezővásárhely, 1935. július 31. – Budapest, 2008. április 15.)

Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség, színész, humorista, érdemes művész, a Magyar Televízió örökös tagja. Zongoristaként – mint az Országos Filharmónia szólistája – a világ minden szegletében fellépett. Számos nemzetközi versenyt megnyert, 1966-ban pedig a budapesti Liszt Ferenc-verseny II. helyezettje lett. Országos ismertséget azonban a televíziós pálya hozott számára. Első nagy sikerét a Halló fiúk, halló lányok! műsorvezetőjeként aratta. Ezt követően a szilveszteri műsorok, Ki mit tud?-ok, Röpülj pávák és a – MTV égisze alatt megrendezett – Nemzetközi Karmesterversenyek állandó konferansziéja, illetve az évtizedeken át futó, rendkívül népszerű Szeszélyes évszakok emblematikus műsorvezetője lett. Több filmszerepet is játszott – legjelentősebb alakítása Dániel Ede a Bors című sorozatban.

Rajongással szeretett édesanyjával élt együtt, akinek 1988-ban bekövetkezett halála rendkívül megviselte, s a traumát soha nem tudta feldolgozni: élete megroppant, testi-lelki állapota egyre rosszabbá vált. Az MTV hirtelen levette műsoráról legnépszerűbb produkcióját, s Antal munka nélkül maradt.

2006 őszén Antal Imre ismét kamerák elé állhatott a Szeszélyessel, ám öt adás leforgatása után, betegségére hivatkozva visszavonult a műsor vezetésétől.

Elhunyta estéjén az MTV és az RTL Klub is emlékműsort sugárzott róla – a művészt mindkét csatorna saját halottjának tekintette.

2008. április 26-án kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Végakaratát, mely szerint halála után édesanyjának féltve őrzött hamvait is temessék mellé barátja, Jenei József teljesítette.


Antal Imre sírján egy felülnézetből ábrázolt, fekete zongora áll. A későbbi népszerű műsorvezető, televíziós személyiség eredetileg tehetséges és sikeres zongoraművész volt. Ám egy kézbetegség előadói karrierjének véget vetett. Így kezdett újra a médiában, ami aztán a közismertséget és a népszerűséget hozta meg számára. Vezette a „Ki mit tud?”-ot, később pedig önálló műsorai voltak, mint a két és fél évtizedig futó „Szeszélyes évszakok”. Játszott a „Bors” című tévésorozatban, és emlékezetes szilveszteri kabaréjelenetekben alakított, például Kudlik Júliával vagy Pécsi Ildikóval. A televíziós pályafutásra a sírkő fekvő fedlapján egy gravírozott mikrofon utal.


Temetésének dátuma: 2008.04.26

Sírhelye: 10-1/0/1 /38


Farkasréti temetőséták

Tematikus sétáink minden korcsoportnak, az iskolásoktól a felnőttekig.