Honthy Hanna

 

Honthy Hanna (eredetileg Hügel HajnalkaHajnal Hajnalka;

Budapest, 1893. február 21.– Budapest, 1978. december 30.)

Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, érdemes és kiváló művész.


Honthy Hanna “öltözőasztala” a Farkasréti temető ikonikus síremléke a Művészparcellában. Varga Imre alkotásán a híres operettprimadonna virágcsokrok közt látható az öltözőtükörben. Az asztalon sminkkészletek, fésülködőeszköz, szemfesték, minden, ami a színpadra lépés előtt szükséges egy művésznek. A krómacél váza fémvirágai közé a látogatók behelyezhetik a saját, emlékező virágaikat. A tükör hátoldalának felirata: “Hol van az a nyár…”, ami Honthy Hanna híres szerepére utal, Lajtai Lajos: A régi nyár című operettjében.


Hügel János nagyváradi születésű nyomdász és Hanrich Emma varrónő lánya, élete az erzsébetvárosi Nefelejts utca 8. egy földszinti udvari lakásából indult. 10 éves korában felvették az Opera balettiskolájába, de a szólókarrierhez nem volt megfelelő a testalkata. Egy gazdag mecénás segítségével színi tanulmányait magánúton végezte el 1914–15-ben Rákosi Szidi, 1915–17-ben Bárdi Ödön tanítványaként, később a világhírű tenorista, Anthes György tanította énekelni. Tehetsége csak a kiinduló pont volt pályájához: hatalmas szorgalommal, minden lehetséges eszközzel küzdött egész életén át azért, hogy képességeihez mért szerephez jusson a magyar színjátszásban. Talán ő volt az utolsó igazi operettprimadonna, még idős korában is, csaknem élete végéig.

Évtizedeken át volt a XII. kerületi Deres utca lakója. A híres villa kerítésére nem került emléktábla, sem a Nefelejcs utcai szülőházra.


Temetésének időpontja: 1979.01.08

Sírhelye megtalálható: 25 /I /1 /61


 

Farkasréti temetőséták

Tematikus sétáink minden korcsoportnak, az iskolásoktól a felnőttekig.