Temetkezési szokások – Ghána

Ghánában a temetésre általában szombaton kerül sor. Az elhalálozás és temetés közötti idő nagyon eltérő lehet, akár több hónap is eltelhet a attól függően, hogy a hozzátartozóknak mennyit kell utazni a helyszínre. A gyászolók feketébe, vagy fekete-pirosba öltöznek az eseményre. A gyászoló hozzátartozók, barátok miután megérkeztek a temetésre és kifejezték együttérzésüket a család többi tagjával, átadják adományaikat, melyet esetenként fel is olvasnak hangosan.

A ghánai temetés egyáltalán nem szomorú hangulatú. Szól a zene, dobosok, táncosok lépnek fel, vagy akár DJ-t is felfogadnak, hogy keverje a muzsikákat. A vidám hangulat magára a temetési szertartásra is kiterjed. Nagy hagyománya van a koporsó táncolóknak. A képzett táncosok vállukon viszik a koporsót és szinkronban táncolnak, hihetetlen mozdulatokat végrehajtva. A hozzátartozó megrendelő kérhet visszafogottabb táncot, vagy akár különleges koreográfiával megspékelt mozdulatokat is.

Ghánában az a kulturális hit él, hogy a halottak sokkal erősebbek, mint az élők és befolyásolhatják azok életét. Amennyiben viszont az elhunytat megfelelően tisztelik, akkor a még élő családtagok kegyben részesülnek.

Hitük szerint, ha valaki meghal, továbbra is gyakorolja hivatását, mellyel életében foglalkozott, így olyasmibe kell eltemetni, amely képviseli a szakmáját. A legfőbb cél azonban az, hogy a koporsó az elhunyt legjellemzőbb tulajdonságát jelezze.A fantáziakoporsók története az 50-es évekig nyúlik vissza. Egy idős hölgy állandóan a repülőgépeket figyelte háza előtt ücsörögve és arról álmodozott, hogy egy napon majd ő is repülhet az egyiken. Mielőtt még ez létrejöhetett volna elhunyt, így az asztalos unokája készített neki egy repülőgép formájú koporsót. Ez alapozta meg a mai napig létező fantázia koporsók kultúráját.

A formák száma végtelen és ezt ki is használják a megrendelők: üdítős üveg, kamion, hal, könyv, chili paprika stb. Természetesen léteznek a piacon hagyományos koporsók is.

 


Forrás:
https://www.funeralguide.co.uk/blog/death-around-the-world-funerals-in-ghana
https://www.youtube.com/watch?v=Pt1uw9hTxmA
Fotók:
https://edition.cnn.com
https://www.theguardian.com