Temetkezési szokások – Kína

Kínában a temetések szervezése és előkészítése a gyermekekre vagy a fiatalabb családtagokra hárul.

A temetkezési vállalkozások és a helyi templomok segítik a családot a test felkészítésében és a temetési szertartások összehangolásában.

A temetésre meghívókat küldenek, melynek általánosan a színe fehér. Ha az elhunyt személy 80 éves vagy annál idősebb volt, akkor a meghívók rózsaszínűek. A 80 feletti kort inkább egy ünneplésnek fogják fel, vagyis a gyászolóknak ünneplik a személy élettartamát, nem pedig gyászolják.

A temetésen résztvevők fekete színű öltözéket viselnek. Világos és színes ruhát, különösen a vöröset kerülik, hiszen a kínai hagyomány szerint ezek a színek a boldogsághoz kötődnek. A fehér elfogadható, és ha az elhunyt elmúlt 80 éves, akkor a rózsaszín vagy vörös szín is megfelelő, mivel az esemény ünnepélyes. Az elhunytat viszont fehér ruhába öltöztetik.A családtagok legalább egy éjszakán át virrasztanak, ahol az elhunyt fotóját, virágokat és gyertyákat helyeznek a testre, úgy ülnek körülötte.

A hozzátartozók, barátok a virrasztásra díszes fehér koszorúkat készíttetnek, és fehér borítékokat küldenek, melyben páratlan összegű pénz van. Ez a felajánlás segíti a családnak kifizetni a temetés költségeit.

A temetés közben a család úgynevezett szellempapírt gyújt meg, teszik ezt abban a hitben, hogy így a szerettük biztonságosan utazik majd a túlvilágra. Égethetnek még hamis papírpénzt, illetve házak, autók vagy televíziók miniatűr papír verzióit. Általában olyan formákat égetnek el, mellyel az elhunyt szoros kapcsolatban állt, ezzel azt vallják, hogy a túlvilágon is meg lesz mindenük, ami a földön meg volt. Több vállalkozás egyedi égetnivaló tárgyakat készít, hogy a temetés minél személyre szabottabb legyen.

A szertartás végén a vendégek kapnak egy piros borítékot, melyben egy érme van, ez biztosítja a biztonságos hazatérésüket. Szokás cukorkát is adni, melyet még aznap el kell fogyasztaniuk, vagy piros szalagot, melyet a bejárati ajtó kilincsére kell kötni, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket.

A temetési menet alatt az elhunyt fiai és lányai fekete-fehér gyászruhát viselnek, és az elején vonulnak. Utána következnek az unokák, akik kék ruhát hordanak. Többször bérelnek fel hivatásos siratókat is. A család által bérelt színészek és színésznők az elhunyt életének egy-egy részét ábrázolják és újrajátsszák, hogy a vendégek jobban megismerjék őt.

A gyászolók a temetés után gyászzsinórt viselnek a karjukon. Ha az elhunyt férfi a bal, ha az elhunyt nő, a jobb karra kötik. A gyászzsinórt a gyász időszakának ideje alatt viselik, amely 49-100 napig tart.

 

Forrás:

https://hu.eferrit.com/kinai-temetkezesi-hagyomanyok/

Fotók:

https://money.cnn.com

https://www.americamagazine.org

https://www.dreamstime.com

https://www.funeralguide.co.uk