Temetkezési szokások – Mexikó

A mexikói temetés

A mexikói temetések inkább az ünneplésre, mint a gyászra hasonlítanak. A halált egy új utazásnak tekintik, nem pedig az út végének. Sok tekintetben követik a régi hagyományokat és ősi rítusokat, de számos modern gyakorlatot is beépítettek.Virrasztás

Közvetlenül a halál után virrasztást tartanak az elhunyt körül, ahol a család imádkozik, akár két napon keresztül. A nyitott koporsó mellé az elhunyt fényképeit is kihelyezik. Egy külön helyiségben ételt és italt szolgálnak fel, ahova játékokat is kihelyeznek, mint például a dominó. A látogatókat arra bíztatják, hogy mindkét helyen töltsenek el időt, így kifejezhetik részvétüket, illetve csatlakozhatnak a családhoz az imában.

Változó, hogy ravatalozóban vagy otthon tartják a virrasztást, amelyen egyébként a gyerekek is részt vesznek, történeteket hallgatva elhunyt családtagjukról. A mexikói hagyományok szoros történelmi és kulturális kapcsolatban állnak a katolicizmussal, ennek köszönhetően a temetésre általában egy katolikus templomban kerül sor. A szertartáson sok ember vesz részt: közvetlen és tágabb családi kör, valamint a baráti közösség is jelen van.

Őslakos és katolikus hagyományok, szokások

A hagyományos mexikói temetés jelenlegi szokásait a katolikus és az őslakos hagyományok is formálták. Ezek területileg eltérőek lehetnek, de általában egy pap vezeti a szertartást, melyek nyíltan érzelmekkel teli események, hangos gyászkiáltásokat is lehet hallani ilyenkor, ami általánosan elfogadott dolog. A szentmise és az imák célja, hogy segítsék az elhunytat a túlvilág felé vezető úton. Az elhunyt családja a szentmise után kilenc napon keresztül továbbra is imádkozik a biztonságos útért. A mise hozzávetőlegesen egy órán keresztül tart, majd a gyülekezet további fél-egy órát tölt a sírhelynél, ahol imádkoznak. A temetés követően fogadásra kerül sor, amely több óráig is elhúzódhat.

Öltözék és ajándékok

A gyászruha nagyjából ugyanaz, mint nálunk. A férfiak sötét öltönyt viselnek, a nőknek visszafogott sötét ruhában illik megjelenni. Ajándékot is szoktak vinni a gyászoló családnak, ami lehet étel, egy személyre szabott gyertya vagy éppen virág, de a templomban történő gyertyagyújtás is megfelelő ajándéknak számít.

Temetési szokások

A modern mexikóiak a koporsós temetés előnyben részesítik a hamvasztásos temetéssel szemben. Ennek oka a Dia de los Muertos (Halottak napja), melynek keretében visszatérnek a sírhelyhez. Az említettek miatt fontos, hogy állandó helyen legyen nyugalomra helyezve a hozzátartozó.

 

Forrás:
https://www.joincake.com/blog/mexican-funeral-what-to-expect/
Fotók:
https://www.lacarmina.com
https://theworld.org
https://www.bbc.com
www.gettyimages.com