Virág a temetésen

Virág a temetésen – Történelem

Virágot elhelyezni az elhunyt köré valószínűleg egyike az emberiség legősibb szertartásának.

Az iraki Sanidar barlangban felfedezett sírhelyek bizonyítják, hogy elődeink már 62.000 évvel ezelőtt virággal borították a sírhelyet.

Kutatók szerint a virágok elhelyezése a síron kettős célt szolgált. Az egyik, hogy szimbolizálják az élet körforgását és törékenységét a virágok által. A másik sokkal egyszerűbb és praktikusabb célja, hogy elfedjék a szagokat, melyeket a bomlásnak induló test árasztott magából. Nyilván napjainkban inkább az elsődleges célja, illetve a tiszteletadás az elhunyt és családtagjai felé.

 

Virág a temetésen

Természetesen minél közelebb áll a gyászoló családhoz valaki, annál jobban elvárható, hogy jelen legyen a temetésen, hiszen így tudják a legjobban biztosítani afelől őket, hogy a támogatását élvezhetik. Egy pár együtt érző szó a temetésen többet ér bármilyen távolból elküldött csokornál.

Amennyiben megjelenünk a ceremónián, akkor illik valamilyen virággal érkezni. Vagy koszorút rendelünk és azt kiszállíttatjuk a céggel, vagy mikor odaérkezünk a temető virágüzleteinek valamelyikénél vásárolunk egy szálat. Alapvetően bármilyen virág elfogadott Magyarországon a temetéseken.

Nem sokban, de vallásonként különbözhetnek a szokások:

Katolikus – A legtöbb virág és koszorú elfogadott

Protestáns – Bármelyik virág elfogadott

Mormon – Minden virág elfogadott, de tartózkodjunk a feszület és a kereszt használatától

Görög ortodox – Minden virág elfogadott, de a fehér szín javasolt

Zsidó – A család otthonába elfogadott a virágok küldése, a szertartáson nem.

Buddhista – Bármilyen virágot lehet vinni

Hindu – Bár a koszorúk is elfogadottak, inkább a virágfüzérek gyakoribbak a Hindu temetéseken

Muszlim – A virágok fajtája változó, érdemes utánajárni, hogy melyiket preferálja a család

 

Csoportos koszorú

Amennyiben többen szeretnék kifejezni együttérzésüket, erre alkalmas lehet egy nagyobb méretű koszorú elkészíttetése. A koszorú szalagján érdemes feltüntetni a csoport nevét és nem egyenként a személyeket. Érdemes odafigyelni arra amennyiben lehetséges, hogy a koszorú ne legyen nagyobb mint a család által készíttetett darab. Ezt főleg azzal lehet elkerülni, ha fekvő koszorút készíttetünk, hiszen a család valószínűleg egy álló koszorút helyez majd a tumba (emelvény, melyen a koporsó vagy urna áll) elé.