Figyelmeztető felhívás

Tisztelt Temetőlátogatók, Hozzátartozók!

 

A közelgő Mindenszentek ünnepe és Halottak napja alkalmából, figyelemfelhívással és néhány tanáccsal szeretnénk hozzájárulni a temetőlátogatók biztonságához.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. amint a korábbi években, az idén is fokozott figyelmet fordít a megnövekedett temetői forgalom kezelésére, a temetők közrendjének fenntartására, a kegyelet teljes megemlékezést megzavaró jogellenes cselekmények megelőzésére.

Sajnálatos módon a bűnelkövetők előszeretettel keresik azokat a helyeket és helyzeteket, ahol emberek nagy létszámban jelennek meg, kihasználva a zsúfoltságot és figyelmetlenséget, mely alkalmat teremt az esetleges jogellenes cselekményekre. Ilyenek jellemzően a zseblopás, a gépkocsikban látható, vagy a sírokon őrizetlenül hagyott értéktárgyak, valamint a sírokra kihelyezett virágok, síremlék elemek eltulajdonítása.

A megelőzés érdekében javasoljuk:

Fokozottan figyeljen értékeire!

Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája belső rekeszében vagy ruházata belső zsebeiben! Ékszereit ne viselje feltűnően! Táskáját tartsa testközelben, a sírhelyen még egy pillanatra se hagyja őrizetlenül!

Ne vigyen magával felesleges értéket!

Amennyiben nem feltétlenül szükséges, a temetőlátogatás alkalmával ne vigyen magával nagy összegű készpénzt, jelentős értéket. Soha ne tartsa iratait és a lakása kulcsait egy helyen.

Amennyiben a sírhely újraváltását tervezi és készpénzzel kíván fizetni, az ügyintézést a sírhely meglátogatása előtt intézze!

Parkolás:

A parkolóban a járművét gondosan zárja le! Győződjön meg róla, hogy az utastérben nem hagyott értéket látható helyen!

A temetők területén fokozottan tartsa be a közlekedési szabályokat, fordítson figyelmet a gyalogosokra és a síremlékekre, a temető értékeire! Parkoljon szabályosan, ne akadályozza sem a gyalogos, sem a gépjármű forgalmat! A járművet minden esetben zárja le, akkor is, ha a közelében tartózkodik!

Amennyiben jogellenes eseményt észlel, jelezze azt!

A hatályos jogszabályok keretei között a BTI Zrt. minden lehetséges intézkedést megtesz a jogellenes cselekmények megelőzése és megakadályozása érdekében. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. 14 temetőt üzemeltet a főváros területén, több mint 400 hektár területen. Társaságunk valamennyi temetőjét az ünnepek időszakában megerősített biztonsági szolgálat őrzi, illetve felügyeli.

 

Mindezek mellett járőrtevékenységet folytatnak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői, a kerületi rendőrkapitányságok, valamint a Polgárőrség járőrei a temetők területén.

 

Amennyiben szabálysértést, bűncselekményt észlel, azt haladéktalanul jelezze a temető biztonsági szolgálatának, vagy a közelben lévő bármely hivatalos (rendőrség, közterület felügyelet) személynek, vagy az adott temető irodáján.

 

Bízunk abban, hogy intézkedéseink és erőfeszítéseink hozzájárulnak a temetők méltóságának és rendjének megőrzéséhez, a temetőbe látogatók biztonságérzetének erősítéséhez.

 

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.