Sírgondozás

Tisztelt Hozzátartozók!

 

Sírgondozási szolgáltatásunk 2023. augusztus 1-től újraindult.

Megrendelésükkel forduljanak bizalommal a temetőirodáinkhoz, vagy írjanak a szolgaltatas@btirt.hu e-mail címre.A Budapesti Közművek BTI Temetkezési Divíziója vállalja a különböző típusú sírok – hantos, hant nélküli, kőszegélyes, stb. – felületének idényvirágokkal (tavaszi, nyári, őszi) történő beültetését és rendszeres ápolását, gyomtalanítását, havonta illetve az egész sírgondozási szezonban. A sírok gondozását helyreállítását és ápolását kertész szakemberek közreműködésével és felügyeletével végezzük Budapest összes köztemetőjében.

A BTI több évtizedes tapasztalattal rendelkezik sírok igényes és szakszerű ápolásában. A szolgáltatást, minden temető irodában meg lehet rendelni.


Érdeklődni lehet a szolgáltatással kapcsolatban az alábbi telefonszámon:

+36 1 700 7000

 


Sírgondozási kislexikon

A  közönséges borostyán fényes, sötétzöld, karéjos levélzetét, laza kúszó hajtásait és fekete bogyós termését sírcsokrok, koszorúk, sírdíszek készítésére gyakran használják. Tipikusan temetőkertbe illő növény.
Sírgondozásra a sötétzöld levelével díszítő, lomblevelű örökzöld, kúszó – talajtakaró alapfajt alkalmazzuk. A temetőkben széleskörűen elterjedt, hagyományosan temetőhangulatú növény. A sírhant oldalára, vagy a sírhant  teljes beültetésére is kiválóan alkalmas. Rendszeres nyírást igényel, egyébként a síremlékre felfut, a sírméreten túlterjeszkedik. A varjúháj kiültetéssel ellentétben, árnyékos helyen fejlődik szépen. Napos helyen lassan nő, sínylődik, gyomosodik.
Elsősorban a régebbi kiültetésű, idősebb borostyános sírok ápolási munkája. Az elöregedett, elszáradt, levéltelen hajtások kiválogatását, a borostyános felület kitisztítását, gyommentesítést jelent.
Hant készítéséhez szükséges anyag. Az 1 adag föld ~80 liter.
A szabályos sírhant kialakítása után történik a fűmagvetés a sír teljes felületére, vagy virágtükrös hant esetén a sír oldalára. A füvesítést tavasszal és ősszel ajánlott végezni.
Szabályos sírhant kialakítása, kertészeti célra alkalmas föld felhasználásával,növénnyel történő beültetés céljából. A hant mérete: 170x61x30 cm. Készítéséhez szükséges földmennyiség: ~0,4 m3 (5 adag).
A növény igényéhez az időjárás függvényének megfelelő gyakoriságú öntözés, kapálás a sír körül és gyomlálás a síron szükség szerint.
A közönséges lucfenyő tipikus “karácsonyfa” fenyő ága, a koszorúalap díszítéséhez gyakran használt alapanyag.
Talajtakarás céljából, a sír köré terített különböző szemcseméretű, általában mészkő vagy dolomit zúzalék. Elterítése közvetlenül a sír körüli kapálás után ajánlott.
Fényes, sötétzöld, a hajtásokon felül félkörben rendezett levelei vannak. Karácsonyfának és kötészeti alapanyagnak kiválóan alkalmas, elegáns. Tűit nem hullajtja, tartós.
A nyári hónapokban sírkiültetésre alkalmazott, közepes vízigényű, széleskörű szín és fajtaválasztékkal rendelkező szezonvirág. A talajmenti fagyok után kiültetve, nyáron folyamatosan díszít. Ősszel a talajmenti fagyok kezdetével elpusztul. Napos helyre való.
A halottak napi sírdíszítésre a közepes virágméretű, általában fehér színű krizantém fajtákat alkalmazzuk. A krizantém fagyérzékenysége miatt, a kiültetés közvetlenül az ünnepnapra készül. Fagy hatására a virágfej megbarnul, díszítőértéke csökken. Télen  a kiültetett növény elpusztul.
Az ősszel a nyári szezonvirágok elvirágzását követően, vagy  tavasszal a talajfagy kiengedése után ültethető. A sírok kiültetésére leggyakrabban alkalmazott, széleskörű szín és fajtaválasztékkal rendelkező kétnyári növény. Az ősszel kiültetett árvácska tavasszal is díszíti a sírt, ha takarással a fagyoktól megvédjük.
Fedlapos sírokon a lerakódott porszennyeződés eltávolítására  ajánlott, egyszerű tisztítási munka. A sírkő seprűvel történő letisztítását és vegyszermentes, tiszta vízzel történő lemosását jelenti.
A sírdísz-kompozíció megtartását és rögzítését biztosító edényzet.
A sírhant téli díszítése, vagy fagyérzékeny őszi kiültetés (árvácska) téli védelme céljából, dróttal szabályos tetőcserépszerűen letűzött, fenyőgally takarás, lucfenyővel.
A sírhant téli díszítése, vagy fagyérzékeny őszi kiültetés (árvácska) téli védelme céljából, dróttal szabályos tetőcserépszerűen letűzött, fenyőgally takarás, az elegáns, fényes, sötétzöld tűlevelű, nordmann fenyővel.
Évelő, pozsgás növény kiültetése. Sírgondozásra a kis termetű Sedum fajokat használják. Virága jelentéktelen, apró, sárga v. rózsaszín. Sírhant oldalának beültetésére kiválóan alkalmas. Szabályos, hármas kötésben kiültetett levélrózsái, a kiültetést követően azonnal szépen díszítik a sírt. Napos helyen szépen fejlődik. Az ünnepélyes hatást keltő, kékesszürke (Sedum reflexum) faj levelei csak napos helyen lesznek ezüstös kékek.