Sírgondozás – Jelenleg korlátozottan elérhető!

A szolgáltatás technikai okok miatt jelenleg korlátozottan elérhető.

Kérjük mielőtt befáradna a temetőbe, vagy ajánlatot kérne, vegye fel a kapcsolatot az illetékes temetővel.

Megértésüket köszönjük!


A BKM Nonprofit Zrt. BTI Temetkezési Divíziója vállalja a különböző típusú sírok – hantos, hant nélküli, kőszegélyes, stb. – felületének idényvirágokkal (tavaszi, nyári, őszi) történő beültetését és rendszeres ápolását, gaztalanítását, havonta illetve az egész sírgondozási szezonban. A sírok gondozását helyreállítását és ápolását kertész szakemberek közreműködésével és felügyeletével végezzük Budapest összes köztemetőjében.

A BTI több évtizedes tapasztalattal rendelkezik sírok igényes és szakszerű ápolásában. A szolgáltatást, minden temetésfelvételi irodában meg lehet rendelni.

 


Új sírgondozás csomagok és szolgáltatások- ajánlatkérés

A szolgáltatások kiválasztása után ajánlatot kérhet. Munkatársaink 5 munkanapon belül felkeresik Önt.


Állandó vagy Eseti sírgondozás – ajánlatkérés

A szolgáltatások kiválasztása után ajánlatot kérhet. Munkatársaink 5 munkanapon belül felkeresik Önt.


Eseti sírdíszítés – ajánlatkérés

A szolgáltatások kiválasztása után ajánlatot kérhet. Munkatársaink 5 munkanapon belül felkeresik Önt.


Sírgondozási kislexikon

A koszorúkötészetben szárazvirágként közismert, tartós. Sárga színű virágai ernyőszerűen helyezkednek el. A fehér színű faj, szárított virágként kevésbé elterjedt.
Csokrok, koszorúk, asztaldíszek kötéséhez gyakran használt, finom levélzetű, tűszerű levélkékből álló közismert levélzöld dísznövény.
A  közönséges borostyán fényes, sötétzöld, karéjos levélzetét, laza kúszó hajtásait és fekete bogyós termését sírcsokrok, koszorúk, sírdíszek készítésére gyakran használják. Tipikusan temetőkertbe illő növény.
Sírgondozásra a sötétzöld levelével díszítő, lomblevelű örökzöld, kúszó – talajtakaró alapfajt alkalmazzuk. A temetőkben széleskörűen elterjedt, hagyományosan temetőhangulatú növény. A sírhant oldalára, vagy a sírhant  teljes beültetésére is kiválóan alkalmas. Rendszeres nyírást igényel, egyébként a síremlékre felfut,a sírméreten túlterjeszkedik. A varjúháj kiültetéssel ellentétben , árnyékos helyen  fejlődik szépen. Napos helyen lassan nő, sínylődik, gyomosodik.
Elsősorban a régebbi kiültetésű, idősebb borostyános sírok ápolási munkája. Az elöregedett, elszáradt, levéltelen hajtások kiválogatását, a borostyános felület kitisztítását, gyommentesítést jelent.
A vadrózsa szárított, élénkpiros termése,  főleg az őszi, téli időszak megemlékezési koszorúinak, csokrainak, sírdíszeinek hangulatos és természetes díszítőeleme.
Ezüstös vagy kékesszürke, kissé szúrós tűlevelű fenyő (Szürke luc) fajták hajtásvégeit, elegáns sírcsokrok, emlékkoszorúk készítéséhez használják. Igényes megjelenésű, tartós.
A koszorúk, sírcsokrok, karácsonyi sírdíszek készítéséhez gyakran használt, természetes díszítőelem, vagy a tobozkoszokúk alapanyaga. A különböző fenyőfélék méretükben és formájukban eltérő tobozterméseit, a virágkötészetek fantázianéven ismerik.
Hant készítéséhez szükséges anyag. Az 1 adag föld ~80 liter
A szabályos sírhant kialakítása után, a méretre vágott gyepszőnyegnek a sírhant felületére ráillessztése és a sírhant talajához rögzítése. Gyepszőnyeggel fedett sírhant esetén a sír teljes felülete gyepszőnyeggel lefedett. Készülhet a gyepszőnyeges sírhant virágtükörrel, amikor a sírhant tetején a gyepszőnyeg helyett virágtükör van kialakítva, virágkiültetéshez.
A kegyeleti sírdíszekbe kötött gyertya, a halottaknapi, adventi, karácsonyi megemlékezések hangulati kelléke.
Szabályos sírhant kialakítása, kertészeti célra alkalmas föld felhasználásával,növénnyel történő beültetés céljából. A hant mérete: 170x61x30cm. Készítéséhez szükséges földmennyiség: ~0,4 m3 (5 adag)
A növény igényéhez, az időjárás függvényének megfelelő gyakoriságú öntözés, kapálás a sír körül és gyomlálás a síron szükség szerint.
Örökzöld, lomblevelű talajtakaró kiültetés.Fénylő levélzete között, tavasszal apró, kék színű virágok nyílnak. Árnyékos helyre, kőszegélyes sírra ajánljuk.
Szárazságtűrő, pozsgás sziklakerti növény. Hamvaskék, karakteres levélrózsája elegáns, mutatós és tartós. Különösen az örökzöld, télies hangulatú koszorúkban, sírcsokrokban alkalmazzák.
Tipikus temetőkerti vágottvirágnak tartják. Hagyományosan, sírdíszítésre a fehér színű, telt virágú fajtákat használták. Jelenleg  virágformában, virágszínben és virágméretben is széleskörű választéka van. Ezek között egyre inkább terjedőben vannak a margarétavirágú-, a keskeny tűszirmú-,  és a pók-krizantém fajták. A krizantém, a kegyeleti kötészetben elsősorban az őszi, téli időszak jelző virága.
A közönséges lucfenyő, tipikus “karácsonyfa” fenyő ága, a koszorúalap díszítéséhez gyakran használt alapanyag.
Általában fehér virágú, a kerti margarétához hasonlító (virágfej közepe sárga), divatos és tartós krizantém fajta. Csokorba vagy koszorúba kötve egyaránt mutatós.
Mohával letűzött, tömör koszorúalap. Készen is kapható, különböző külső átmérővel készül. Megemlékezési (emlék) koszorúk készítéséhez gyakran használt félkész termék, erre kerül a zöld, a vágott virág, és egyéb dísz.
Talajtakarás céljából, a sír köré terített különböző szemcseméretű, általában mészkő vagy dolomit zúzalék. Elterítése közvetlenül a sír körüli kapálás után ajánlott.
Fényes sötétzöld, a hajtásokon felül félkörben rendezett levelei vannak. Karácsonyfának és kötészeti alapanyagnak kiválóan alkalmas, elegáns. Tűit nem hullajtja, tartós.
A nyári hónapokban sírkiültetésre alkalmazott, közepes vízigényú, széleskörű szín és fajtaválasztékkal rendelkező szezonvirág. A talajmenti fagyok után kiültetve, nyáron folyamatosan díszít. Ősszel a talajmenti fagyok kezdetével elpusztul. Napos helyre való.
A halottaknapi sírdíszítésre a közepes virágméretű, általában fehér színű krizantém fajtákat alkalmazzuk. A krizantém fagyérzékenysége miatt, a kiültetés közvetlenül az ünnepnapra készül. Fagy hatására a virágfej  megbarnul, díszítőértéke csökken. Télen  a kiültetett növény elpusztul.
Az ősszel a nyári szezonvirágok elvirágzását követően, vagy  tavasszal a talajfagy kiengedése után ültethető. A sírok kiültetésére leggyakrabban alkalmazott, széleskörű szín és fajtaválasztékkal rendelkező kétnyári növény. Az ősszel kiültetett árvácska, tavasszal is díszíti a sírt, ha takarással a fagyoktól megvédjük.
Változatos virágszíne, elegáns virágformája miatt, széleskörűen elterjedt és közkedvelt vágott virág.
Ünnepi hangulatú, selymes tapitású díszítőszalag.
Fedlapos sírokon a lerakódott porszennyeződés eltávolítására  ajánlott, egyszerű tisztítási munka. A sírkő seprűvel történő letisztítását és vegyszermentes, tisztavízzel történő lemosását jelenti.
A kegyeleti kötészetek általában szárazvirágként használják, a virágszín többféle (fehér, lila, rózsaszín, kék, sárga) lehet.
Többféle anyagból készülhet. Általában masnira kötötött díszítés.
Természetes anyagból készülő, dekoratív, világos színű koszorúalap. Finom megjelenését hagsúlyozzák a  díszlevelek és kúszó-csüngő hajtások zöldes árnyalatai, valamint a termésdíszek .
Többféle virágszínben kapható, a kegyeleti kötészetben széleskörűen alkalmazott, tartós, közismert vágott virág.
A sírdísz-kompozíció megtartását és rögzítését biztosító edényzet.
A sírhant téli díszítése, vagy fagyérzékeny őszi kiültetés (árvácska) téli védelme céljából, dróttal szabályos tetőcserépszerűen letűzött, fenyőgally takarás, lucfenyővel
A sírhant téli díszítése, vagy fagyérzékeny őszi kiültetés (árvácska) téli védelme céljából, dróttal szabályos tetőcserépszerűen letűzött, fenyőgally takarás, az elegáns, fényes, sötétzöld tűlevelű, nordmannfenyővel
Elegáns, hosszú, vastag díszgyertya.
Egymásra lapuló fiatal hajtásain apró, örökzöld pikkelylevelek vannak. A fajtától függően különböző zöld árnyalatú, tartós levélzete miatt virágcsokrok, koszorúk díszítésére kiválóan alkalmas.
Évelő, pozsgás növény kiültetése. Sírgondozásra a kis termetű Sedum fajokat használják. Virága jelentéktelen, apró, sárga v. rózsaszín. Sírhant oldalának beültetésére kiválóan alkalmas. Szabályos, hármas kötésben kiültetett levélrózsái, a  kiültetést követően azonnal szépen díszítik a sírt. Napos helyen szépen fejlődik. Az ünnepélyes hatást keltő, kékesszürke (Sedum reflexum) faj levelei, csak napos helyen lesznek ezüstöskékek.
A virágkötészetben alkalmazott, bármilyen szárított virág, vagy virágzat lehet.
Egyes növények szárított terméseit,  virágkötészeti termékek díszítésére gyakran alkalmazzák.