Búcsúztatás

A megrendelő kívánsága szerint az elhunyt temetésének szertartása lehet polgári vagy egyházi búcsúztatás.

Polgári búcsúztatáson azt a szolgáltatást értjük, amikor hivatásos búcsúztató – a családdal történő egyeztetést követően – a temetésen elbúcsúztatja az elhunytat. Valamennyi búcsúztatónk nagy tapasztalattal, hozzáértéssel rendelkező szakember, akik munkájukkal a búcsúzás perceiben nyújtanak segítséget a gyászoló családnak. A polgári szertartás megrendelhető bármelyik temetés-felvételi irodánkban.


Polgári Búcsúztatók

Csáky László

1995 óta végzem a polgári búcsúztatás felemelő feladatát. A szó szoros értelmében ezt hivatásomnak tekintem, nem csak elvégzendő munkának. Ebben a több mint 20 esztendőben családok százait segítettem abban, hogy méltón tudják elengedni szeretteiket.

Mindenben a megrendelő kérésének, igényeinek eleget téve, felelősen készülök fel a beszédre. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy a magyar nyelvet szépen és tisztán beszélem, a családok megnyugtatónak tartják orgánumomat. Célom éppen az, hogy végtisztességet nyújtsak elhunytunknak, a család pedig segítségemmel megnyugvásra leljen a búcsú nehéz órájában.   

Korsós László

Korsós László vagyok, 1979-ben születtem Budapesten. Újságíróként végeztem, 2008 óta foglalkozom polgári búcsúztatással.

Munkám során mindig az a célom, hogy a hozzám forduló családok, méltóképpen tudjanak búcsút venni hozzátartozójuktól.

Az elmúlás hiába életünk része, hiába tudjuk, hogy elkerülhetetlen, hiába készülünk rá tudásunk és hitünk szerint a legjobban, a szeretett személy elvesztését követő mély fájdalomra nem tudunk felkészülni. Ilyenkor úgy érezzük, hogy a világnak is meg kellene állnia, hiszen Ő már nincsen közöttünk.

A szertartás, a család és a barátok végső búcsúja. Fontos, hogy egyetlen oda nem illő szó se hangozzék el, minden mondatnak és gondolatnak hitelesnek kell lennie, és annak is kell maradnia. A búcsúnak nem nyomasztónak, hanem lelki békét, megnyugvást nyújtó emlékké kell válnia, ezzel is segítve a gyász feldolgozását.

A búcsúztatónak meg kell teremtenie azt a pillanatot, mikor a világ elcsendesül és minden Róla, a távozóról szól.

Én mindig erre törekszem…

Kotolák Beáta

Kotolák Beáta vagyok.  2000. óta foglalkozom polgári búcsúztatással.

Pályafutásom, valamint a saját tapasztalataim alapján a halál a szeretett személy elvesztése, a gyász váltja ki a legmélyebb emberi érzéseket.

A legfőbb célom a segítségnyújtás a gyászoló családoknak ahhoz, hogy a végtisztesség méltóságát megőrizve, elbúcsúzhassanak hozzátartozójuktól. Nem könnyű, de ugyan akkor nagyon szép és lélekemelő feladat, amit naponta végzek. Az általam megírt búcsúztató beszéd, – előzetes egyeztetés alapján, mindig személyes hangvitelű.

Hiteles, tiszta emberi szavakkal megszólaltatva a család érzéseit, emlékeit a „lélek hangjait”; a megfelelően kiválasztott versekkel és idézetekkel emelve a beszéd meghittségét, színvonalát.

dr. Kurucz Ádám Konrád

 

1991-ben születtem Marcaliban. 2015-ben Budapesten szereztem jogi diplomát, majd – még ugyanebben az évben – színészi tanulmányokba kezdtem szintén a fővárosban. 2018 óta tevékenykedem szabadúszó színészként.

2018 novemberében jött az életembe a polgári búcsúztatás. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer majd hivatásomként tekintek erre is, de az azóta eltelt hónapok tapasztalatai és a visszajelzések igazolják, hogy színészi és előadói munkáim mellett az életemben helyet kell kapnia továbbra is a búcsúztatásnak.

Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy elhunyt szeretteink méltó módon kapják meg a végtisztességet. Ebben közreműködnöm számomra megtisztelő és kiemelten fontos feladat, melynek minden esetben legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint igyekszem eleget tenni. A család igényeit maximálisan figyelembe veszem minden tekintetben. A búcsúbeszédet igyekszem versekkel, idézetekkel is színesíteni – a család kéréseit természetesen e tekintetben is követem.

Mackó Mónika

Mackó Mónika (1971) előadóművész, okleveles polgári búcsúztató

Idestova két évtizede nyújtok segítséget a gyászoló  családoknak ezen egyszeri és megismételhetetlen szertartás méltó megtartásával.

Szavaimmal és  énekemmel teszem meghittebbé a végső búcsút.

Mégis, talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy az elmúlt évek során több száz család fogadott bizalmába és osztotta meg velem gyászát, valamint elhunyt szeretteik élettörténetét.

Hiszem azt, hogy mindenkit megillet a személyre szabott végső búcsú, hiszen minden ember  egyszeri, és megismételhetetlen.

Fontos számomra, hogy a családdal előzetesen egyeztetett szempontok szerint összeállított  búcsúbeszéd illeszkedjen az elhunyt személyiségéhez, és a hozzátartozók számára megkönnyítse az elválást, valamint a  gyászfeldolgozást.

Nagy Klára

1992 óta foglakozom polgári búcsúztatással, ezzel a nehéz, ám fontos és szép feladattal.

Pedagógus végzettséget szereztem, pszichológiát tanultam, és énekművészi tanulmányokat folytattam.

A hangképzésnek, beszédművelésnek ma is, – napi szinten – hasznát veszem a munkám során.

Kezdettől arra törekszem, hogy – versekkel, idézetekkel, szép, emberi gondolatokkal – pátosz nélkül – segítsem a gyászolókat fájdalmuk kifejezésében.

Célom, hogy a búcsúzást követően mindenki megnyugvással térhessen haza, – azzal az érzéssel, hogy méltóképpen, szépen köszönhetett el hozzátartozójától, barátjától, kedves ismerősétől.

Az évek során számos család búcsúzott hozzátartozójától a közreműködésemmel – és igen sokan,  – akár hosszú évek múltán, több alkalommal is – újra megkeresnek, ha veszteség éri őket, ha ismét búcsúzni kényszerülnek.

A visszajelzések alapján a hozzátartozók pozitívan értékelik az empátia, a jó kapcsolatteremtő képesség mellett, – sokéves tapasztalatomat, felkészültségemet; és a nyugalmat, amivel igyekszem átsegíteni a gyászolókat ezen a nehéz órán, amit szerettük utolsó útja jelent számukra.

„Az utolsó szavak melege a semmibe is elkísér…”

 

Szabó Kinga Kiara

Szabó Kinga Kiara polgári búcsúztató vagyok, pedagógus, ének tanári múlttal.

23 éve választottam e hivatást, hogy segíthessem gyászukban a családot, a hozzátartozókat.

Lélekből beszélek, a szeretett családtag életéről is beszélve, versekkel, búcsúztató gondolatokkal kiegészítve.

Klapka György üzletembert 2017.januárjában búcsúztattam Farkasréten.

Sinkó László színművészt szűk körben búcsúztattam 2015. nyarán.

Fejes Endre írót a Dráva utcai kikötőben, dunai szórásos szertartással.

Köszönöm a bizalmat hivatásom teljesítéséhez.

Szilárd József

Főiskolai Adjunktus

Több diplomával rendelkezem, tanított tantárgyaim:

Pedagógia, Pszichológia, Pedagógia történet, Szociálpedagógia, Konfliktuskezelés pedagógiája, Kommunikációs ismeretek, Retorika, Pozitív gondolkodás, Kegyeleti szertartások.

1999-től foglalkozom polgári búcsúztatással.

Évi 300-350 temetésen mondok beszédet.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a végtisztesség mindenkinek emberhez méltó módon jár.

Alapvető célom: a gyász feldolgozásához oly módon járuljak hozzá, hogy az minél kisebb sérüléssel járjon, illetve, hogy a gyászolók lelki békéje mi hamarabb helyreálljon.

Takács-Vincze Kinga

A polgári búcsúztató, vagy más néven hivatásos vigasztaló megtisztelő feladatot alázattal, tisztességgel és a családok megelégedésére végzem már több mint 20 éve.

A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy búcsúztatásaim mentesek a pátosztól, emberközeliek, szeretet teljesek, meleg hangúak. Sokszor írnak nekem levelet olyan családok, akiknek búcsúztattam. Én ezekből a levelekből töltekezem és merítek erőt. Álljon itt egy, csak példaként: „Kedves Kinga! Köszönöm a mai napot. Nem tudom, hogy a sok éves gyakorlata, vagy valami olyan plusz emberi, beleérző képesség, ami keveseknek adatik meg, mondatta Önnel azokat a mondatokat, amik elhangzottak, de minden szó a helyén volt, hibátlan és odaillő volt. Pont, amilyet szerettem volna.”

Korábban illetve ezzel a tevékenységemmel párhuzamosan a médiában, annak különböző területein szereztem tapasztalatokat, számos emberi sorsot ismertem és jelenítettem meg a műsoraimban, megírt riportjaimban. Nyelv- és beszédfejlesztő magyar szakos mestertanár vagyok.

Együttérzéssel és szeretettel segítem a családokat életük nehéz időszakában, a temetésig tartó időszakban és búcsúzás napján egyaránt.

Fejes Zsolt

Magyar – történelem tanár vagyok, színész végzettséggel rendelkezem.

Búcsúztatásaim során törekszem az elhunyt életútjának, élet-állomásainak teljes megismerésére, s családja gyászának enyhítésére.

Reményik Sándor, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula versei mellett én is írtam két „elköszönő” verset, egyiket ezek közül édesapám halála után fogalmaztam meg.

Érzékeny lelkületem révén átérzem a család bánatát, igyekszem a gyászoló hozzátartozókat megnyugtatni, fájdalmukat feloldani.

Harsonás búcsúztatók

Gombás Ferenc

Gombás Ferenc vagyok, harsonás. Közel 20 éve dolgozom a BTI Zrt. alvállalkozójaként. Gyászszertartások lezárásaként, az “Il Silencio” című darabot játszom harsonán, remélve, hogy  segíthetek a hozzátartozóknak szeretteiktől méltó búcsút venni.