Csepeli temető

A Csepeli temető Budapest XXI. kerületének temetője, a sziget észak-nyugati részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

  • address: 1212 Budapest, II. Rákóczi F. út 270.
  • Cemetery office: +36 1 700 7336
  • Temetés felvételi iroda: +36 1 700 7335
  • Intendáns: Strobel Márta
  • E-mail: csepelitemeto@btirt.hu
  • approachable: 38, 138-as autóbusz

 

Ügyintézés

A megjelölt időpontokban nyílik lehetősége a különböző temetkezési szolgáltatások megrendelésére (hagyományos koporsós és urnás temetés, hamvak szórása az Újköztemetőben és az Óbudai temetőben, sírhelyváltás és sírhelyhosszabbítás ill. sírgondozási munkák, kegyeleti kellékek és virágkötészeti termékek megrendelése) egyéni igények alapján.

 

Gépkocsi behajtási rend a temetőlátogatók részére

Gépkocsival a behajtás nem engedélyezett.

 

Csepeli temető története

A Csepel sziget temetkezési múltjáról vajmi keveset tudunk. Utalás van arra, hogy a bronzkorban a csepeli őstemetőknél a holttest bizonyos részeit elégették, majd a félig szenesedett csontokat összegyűjtve egyszerűen elhantolták. A teljes elégetés csak jóval későbbi időszakban következett be, amikor a hamvakat urnába szedték, és a hamvvedreket hantolták el. Ez a temetkezési forma már átvezet a jelenkorba.

A Csepeli temető Budapest XXI kerületének temetője, a sziget ÉNy-i részén helyezkedik el, a II. Rákóczi Ferenc út, Csepeli út és a Kis nyírfa utca által határolt területen. A jelenlegi temető helyén a századfordulót követően még virágzó bolgárkertészet volt. A temetőt 1918-ban nyitották meg, de az első temetés csak 1920-ban történt. Az akkor megnyitott temető területét 1989-ben 1,1 hektárral bővítették, így jelenlegi területe 12,4 ha, ami mára már betelt, további bővítésre DK-i irányba van lehetőség. Régen a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. Míg a temetőkert meghitt, falusias hangulatával a helyi település emberéhez közel állhat, ez kevésbé mondható el az úgynevezett modernvonalú ravatalozó épülettömbjéről. Jelenlegi tudomásunk szerint nevezetes sír csupán egy található, a tragikus körülmények között elhunyt Zámbó Jimmy-é. A temető bejáratának sajátos, meghatározó hangulati eleme a főútvonal két oldalát díszítő, kettős hársfasorral kialakított sétány.

 

A temető térképe letölthető innen.

 

Ravatalozó bemutatása

A Csepeli temetőben korábban a főbejárat tengelyében kis római katolikus kápolna állt. A kápolnát 1970-ben lebontották, majd ezt követően a régi ravatalozót is. 1975-ben felépült a jelenlegi ravatalozó, a kor szellemének és az akkori építészeti stílusnak megfelelően, Rési Sándor építész és Szily Imre Balázs belsőépítész tervei szerint. A ravatalozókat nemrég teljesen felújíttatta a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (festés, mázolás, elektromos rendszer) az elhasználódott dísztégla burkolatú falazatot exkluzív kék és zöld színű drapériával vonták be. Hetente három alkalommal kedden, szerdán és pénteken tartanak temetéseket a ravatalozókból. A temetési napokon 8 szertartás lebonyolítására van lehetőség. Délelőtti órákban az urnás, délután, pedig a koporsós temetések szertartásai zajlanak. Éves szinten közel 900 temetés előtti szertartást végeznek a temető ravatalozóiból.