Rákospalotai temető

A 45 ezer lakosú újpalotai lakótelep árnyékában húzódik meg a csendes, meghitt hangulatú Rákospalotai temető. A temető bejáratánál található kegyeleti hely alkalmat ad a látogatónak gyertya és mécses gyújtásra, az emlékezésére. A meditációra is alkalmas tér a temetőnek is méltó előszobája. Az új kovácsoltvas kapu könnyed megjelenésével méltó kiegészítője a temető fogadótermének.

  • address: 1152 Budapest, Szentmihályi út 111.
  • Cemetery office: +36 1 700 7216, +36 1 700 7217
  • Temetés felvételi iroda: +36 1 700 7218
  • Intendáns: Wéber Ferencné
  • E-mail: rakospalotaitemeto@btirt.hu
  • approachable: 196, 196A, 130, 173-as (a Nyírpalota utcáig) autóbusz

 

Ügyintézés

A megjelölt időpontokban nyílik lehetősége a különböző temetkezési szolgáltatások megrendelésére (hagyományos koporsós és urnás temetés, hamvak szórása az Újköztemetőben és az Óbudai temetőben, sírhelyváltás és sírhelyhosszabbítás ill. sírgondozási munkák, kegyeleti kellékek és virágkötészeti termékek megrendelése) egyéni igények alapján.

 

Gépkocsi behajtási rend a temetőlátogatók részére

Gépkocsival be lehet hajtani. Behajtási díj: 300,- Ft

 

Rákospalotai temető története

Rákospalota 700 éves falusi település volt, és mint ilyen, temetője is ezt példázta és példázza a mai napig is. A palotai öreg temető a mai Czabán Samu téri labdarúgópálya és környékén helyezkedett el, 1843-1909-ig ez volt a település temetkezési helye. 1904. november 22-én nyitották meg a mai Szentmihályi úti temetőt, melyet 1950-ben egész Rákospalotával együtt a fővároshoz csatoltak, ezzel kialakítva a város XV. kerületét. A temető parcelláiban mintegy 140 ezer elhunyt, köztük a volt község, majd a XV. kerület polgárai nyugszanak. A temetőben nyugvó legismertebb személyek: Budai (Pupos) László az Aranycsapat legendás jobbszélsője, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes (60-as parcella) Varjú Vilmos súlylökő, többszörös magyar bajnok és EB bajnok (27-es parcella ) Mattyasovszky Jenő író (11-es parcella) Rózsavölgyi Ferenc festőművész (20-as parcella)

Nemes gondolat öltött formát 1994-ben, a Családok éve alkalmából a 26-os gyermekparcellában felállított emlékkel. “Az élet gyertyaláng” Alapítvány emléket állított mindazoknak a gyermekeknek, akik az emberi kegyetlenség áldozatai lettek, akik meg sem születhettek, akik kukákba, csatornába dobva haltak meg, akik jeltelen sírokban alusszák örök álmukat.

Az 1904 óta a települést szolgáló temető a 90-es évek elején már nagy mértékű helyhiánnyal küzdött. Szerencsére lehetőség nyílt területének több ütemben történő bővítésére. Az épületek is felújításra szorultak, ezért 1996-ban sor került az újjáépítésükre. Felújításra került a ravatalozó épülete, a termek berendezése meghittebb, korszerűbb lett. Új iroda épület fogadja a temetést megrendelőket és a temető látogatókat.

A 45 ezer lakosú újpalotai lakótelep árnyékában húzódik meg a csendes, meghitt hangulatú Rákospalotai temető. A temető bejáratánál található kegyeleti hely alkalmat ad a látogatónak gyertya és mécses gyújtásra, az emlékezésére. A meditációra is alkalmas tér a temetőnek is méltó előszobája. Az új kovácsoltvas kapu könnyed megjelenésével méltó kiegészítője a temető fogadótermének. A bővített, új területen is kegyeleti emlékhely fogadja a látogatót. Az emlék eredetileg a temető egyik érdekes, megfogó síremléke volt. Szerencsére az új építményekkel együtt, a temető napjainkra is megőrizte falusias jellegét.

 

A temető térképe letölthető innen.